Tatiliniz zehir olmasın...

22:54

Yaz mevsiminin başlamasıyla tatil için planlarımızı yapmaya başladık, peki tatilde başımıza gelebilecek tehlikelerden haberdar mıyız? İşte bunlardan birkaçı ve tavsiyelerimiz;

Özellikle havaların ısınmasıyla birlikte serinlemek için birçoğumuz havuzlara veya deniz kıyısına koşarız. Bu zevkli ve eğlenceli su deneyimi birçok tehlikeyi de beraberinde getirir. Özellikle iyi yüzme bilmeyenler yalga, akıntı, girdap ve kramp girmesi gibi nedenlerle boğulma tehlikesi yaşayabilirler. Ayrıca su kanalları, gölet gibi yerlerde yüzmek tehlikeli olabilir. Eğer iyi yüzme bilmiyorsanız ve tanımadığınız bir bölgede yüzüyorsanız, fazla derin kısımlara gitmemeli, mutlaka yanınızda iyi yüzme bilen birini alın. Hayatımızın her alanında bize yardımcı olacak ilkyardım eğitiminin önemini belirtmemize gerek bile yok. Bunun haricinde yüzeceğiniz yerleri dikkatli seçmeniz riski en aza indirecektir. Yüzmek için plajları tercih etmek gereklidir, ayrıca cankurtaran bulunan bir plajda yüzmek daha güvenli olacaktır.

Tatilcilerin başına gelebilecek diğer bir tehlike ise böcek sokmalarıdır. Özellikle pöfür pöfür esen rüzgara karşı mangalını yakmış piknik yapanlar, otların arasında hemen görünmeyen yüzlerce böcek olduğunu çok iyi bilirler. Böcek sokması olan bölgeden uzakta şişme, kızartı, ürtiker, kaşıntı, kolik şeklinde karın ağrısı, kusma, ishal, göğüste sıkışma hissi, nefes almada zorluk, hırıltılı solunum, at sesi (larinks ödemi bulgusu), dilde şişme olabilir. Bu bulgular, ciddi alerjik reaksiyon ve anafilaksi bulgularıdır ve birkaç dakika içinde ortaya çıkar. Nabzın alınamaması ve kan basıncının düşmesi, bilinç bulanıklığı ve kalp durması, hayatı tehdit eden bulgulardır.

Güneş çarpmasının ise kızgın güneş altında uzun süre kalanlarda ve daha çok çocuklarda görülen bir yaz hastalığıdır Şiddetli baş ağrısı, yüksek ateş, bulantı ve kusma ile kendini gösterir. Hasta serin bir yere götürülmeli, bedeni sıkan giysiler çıkarılmalı, başına buz torbası veya soğuk kompres konulmalıdır. Ateş çok yüksekse, vücut ıslak bir çarşafla sarılmalı, hasta havadar bir yerde tutulmalıdır.

Yukarıda belirtilen tüm önerileri yaptıktan sonra kişiyi hemen bir hastaneye götürmeyi ihmal etmeyin.

iyi tatiller

1 yorum:

Unknown dedi ki...

evet size gerçekten katılıyorum
çok güzel yerler merakla takip ediyoruz sizi
www.tatildiyarım.com

Ateş ve su Renkler